Asbestsaneerder (DAV)

Benieuwd naar het werk van een asbestsaneerder? Je weet vast wel dat asbest een gevaarlijke stof is voor je gezondheid. Een asbestsaneerder zorgt ervoor dat woningen, kantoorgebouwen en winkelpanden veilig te bewonen en bezoeken zijn.

Dit werk is verbonden aan allerlei strenge veiligheidsregels. Maar het is ook ontzettend belangrijk en lonend. Het is tenslotte dankzij jou dat mensen weer veilig een asbestvrij gebouw kunnen gebruiken. Meer weten over werken als asbestsaneerder? Op deze pagina lees je alles over onder andere het gemiddelde salaris, de werkwijze en functie-eisen.

Wat houdt asbestsaneerder precies in?

Een asbestsaneerder verwijdert asbest uit of van gebouwen. Binnen deze functie werk je voor een professioneel asbestverwijderingsbedrijf, dat precies volgens alle veiligheidsregels te werk gaat.

Zo weet je zeker dat het asbest verwijderen op de juiste manier gebeurt én dat jij als werknemer veilig aan het werk gaat. Dat garandeer je bijvoorbeeld door beschermende kleding te dragen en goede eindcontroles uit te voeren. Als asbestverwijderaar ben je verantwoordelijk voor een onderdeel van het restaureren of slopen van gebouwen. Je verwijdert bijvoorbeeld asbest voordat een oud bedrijfspand tegen de grond wordt geslagen. Of je gaat aan de slag om een appartementencomplex asbestvrij te maken voordat deze wordt gerestaureerd.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur.

Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en hoge temperaturen. Bovendien was het goedkoop. In Nederland zijn veel toegepaste soorten: wit asbest (chrysotiel), blauw asbest (crocidoliet) en bruin asbest (amosiet).

Asbest werd met of zonder een bindmiddel verwerkt tot een grote variatie aan producten. Dit deed men door het te combineren met een bindmiddel zoals cement, karton, lijm of gips. Soms zijn in één product twee of drie verschillende soorten asbest aanwezig. In de loop der tijd vindt door diverse invloeden aantasting van het bindmiddel plaats. Soms vergaat het bindmiddel helemaal.

Grote risico’s

In het verleden zijn asbesthoudende materialen veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen. Later werd algemeen bekend dat asbest grote risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen.

Salaris en ontwikkeling

Goed om te weten voordat we het hebben over de werkwijze: wat verdient een asbestverwijderaar? Het salaris van een asbestsaneerder ligt in 2023 tussen de € 2.000 en € 2.800 bruto per maand. De meeste asbestverwijderingsbedrijven werken met de cao Bouw & Infra. Dit betekent dat je nooit minder mag verdienen dan in deze cao staat. Welke schaal van de cao precies voor jou geldt, is afhankelijk van de werkgever.

 Hoe zit het met de opleiding voor asbestsaneerder?

Vanaf 1 januari 2008 is het wettelijk verplicht dat asbestsaneerders een persoonscertificaat hebben. Hieruit blijkt dat zij zijn opgeleid in theorie en praktijk.
Per 1 maart 2016 is de nieuwe DAV-regeling ingegaan, waarbij onderscheid wordt gemaakt in DAV1 en DAV2.

DAV1 is de eerste stap in de opleiding tot professioneel Deskundig Asbestverwijderaar. Deze opleiding richt zich op het vergroten van de kennis voor een veilige asbestverwijdering volgens de richtlijnen. Deze moeten voldoen aan de voorwaarden Arbeidsomstandighedenbesluit (art. 4.54) en het persoonscertificaat.

Na het behalen van het DAV1 certificaat gaat de cursist in 6 maanden verder met leren in de praktijk. Onder begeleiding van een mentor krijgt de cursist een opdrachtenpakket en moeten er 120 pakuren gemaakt worden, waarvan minimaal 30 in containment.

Na het behalen van de 120 pakuren en het uitvoeren van de praktijkopdrachten kan de mentor het DAV1 traject afronden in Ascert. Na goedkeuring vanuit Ascert mag de DAV1 kandidaat de vervolgstap maken naar DAV2. Hij/zij rondt de gehele opleiding af wanneer het examen DAV2 met goed gevolg is afgelegd.

Werken met asbesthoudende materialen is gebonden aan strenge regels. Uiteraard moet iedereen zich aan deze regels houden. Een praktijkgerichte opleiding biedt uitkomst: de regels en toepassing ervan staan centraal. Weten hoe het moet, is stap één. Het in de praktijk brengen stap twee.

Hoe wordt u een asbestexpert?

Hoe wordt u een asbestexpert?

Waar bestaat de opleiding uit?

De opleiding tot asbestsaneerder is als volgt opgebouwd:

  • 1-daagseVCA training en examen.
  • 2 Online testen dienen thuis op de computer gemaakt worden
  • Face fit test, een masker moet goed aansluiten op het gezicht van de gebruiker. De DAV1 (Deskundig asbest Verwijderaar Niveau 1) opleiding duurt 2 dagen (dag theorie en dag praktijk), maar wordt afgesloten met een halve dag examen. Het DAV1 certificaat is 6 maand geldig
  • Medische keuring plaats, dit is op 1 dagdeel gepland.
  • Mentortraject
  • De DAV2 opleiding duurt 2 dagen (dag theorie en dag praktijk), maar wordt afgesloten met een halve dag examen. Het DAV2 certificaat is 3 jaar geldig.

Meer weten?

Schrijf je in via opleidingen@buronaarwerk.nl